Haptische Massage en Pulsen

Haptische Massage

Haptische massage een heerlijke ontspannende en ont stressende massage.  Gewoon om lekker even helemaal relax te worden.  Maar Haptische massage is ook zeer therapeutisch. De massage en de oefeningen zijn er om bewust te worden van het gevoel, het contact en de relatie met jezelf en ook met je omgeving.

Haptonomie wat is dat?

Haptisch komt van Haptonomie en dat is weer afgeleid van de oud Griekse woorden:

Hapsis = Tast, Tastzin, gevoel, gevoelsleven

Nomos = Regels, Regelmatigheden, Wetten, Wetmatigheden, Norm

Haptonomie staat dus voor; de wetmatigheden van het gevoel / de tastzin in de brede zin.

Haptonomie wordt veel ingezet in de topsport. Individueel, voetballers als bijvoorbeeld van Basten werden mede begeleid door een haptonoom. Maar ook teams zoals het Nederlands Dames Hockeyteam en ook de Nederlandse Handbaldames. Haptonomie wordt in de sport gebuikt om individueel de topvorm weer (terug) te vinden en in teams om te leren meer als team te fungeren. Elkaar aan en in te voelen. Haptische massage is hier van afgeleid en kan dus helpen om jezelf weer ‘in vorm’ te voelen.

Toepassingen

Ontspanning is al genoemd. Voor de meeste mensen is het een traktatie.

De massage en de oefeningen zijn er om bewust te worden van het gevoel, het contact en de relatie met jezelf en ook met je omgeving. Je lichaam vertelt je door spanning en ontspanning wat voor invloed personen, situaties en ruimtes op je hebben. Ook kun je leren hoe je hiermee om kunt gaan en er je voordeel mee doen.

Doordat je beter leert voelen is ook je fysieke klacht makkelijker aan te wijzen. Dit klinkt misschien raar maar in de praktijk horen we vaak de volgende zin; “het zit ergens in mijn onderrug maar ik weet niet waar het vandaan komt”.

Haptische massage is ook erg geschikt in een coaching traject. De massage op zich mondt soms vanzelf uit in coaching. Als dit zich aandient dan zal er overleg zijn met de klant of hij/zij dit traject in wil gaan.

Pulsen

Ook wel Pulsen Massage.

Misschien niet breed bekend maar als masseur en coach heb ik hier ontzettend goede resultaten mee behaald. Pulsen zorgen voor een gevoel van geborgenheid en werkt koesterend. Het directe gevolg is ontspanning. Deze ontspanning zorgt ervoor dat de klant zich direct anders, beter, gaat voelen. Sommige mensen zeggen letterlijk dat ze de energie door hun lijf voelen stromen. Een ander resultaat dat veel voorkomt is dat bij veel mensen waarvan de ademhaling te hoog zit deze zich vanzelf herstelt naar een diepere buikademhaling.

Bewustwording : Fysieke en mentale blokkades worden vaak al bij de eerste behandeling duidelijk.

Acceptatie : Voor de klant is deze bewustwording heel belangrijk in de weg naar de acceptatie van de blokkade. Zodra er acceptatie is kan de weg ingezet worden naar de volgende stap.

Het herstellen van de autonomie : Na Bewustwording en Acceptatie kan de klant zelf de verantwoordelijkheid nemen of men de blokkade gaat aanpakken. Door alleen al de beslissing te nemen om het probleem aan te pakken krijgen mensen vaak al meer energie. Er rijzen vanzelf ook vragen. Oefeningen, massages en coachsessies zijn de opties. Niks doen is uiteraard ook een optie, de keus is aan de klant.

“een probleem gaat niet weg door te doen wat je altijd al deed”