Triggerpoint Therapie

Triggerpoint therapie, ook wel triggerpoint massage, is een therapievorm om NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s) te behandelen. Iedereen heeft ze in meer of mindere mate, triggerpoints, ook wel spierknopen genoemd. Het gaat om een minuscuul stukje van een spier dat niet meer ontspant.

TriggerpointTherapie is niet nieuw. TriggerpointTherapie is een aanpak die voortkomt uit decennia lang onderzoek waaruit is gebleken dat triggerpoints ook zorgen voor afgeleide pijn. Zo kan pijn in de rug of de nek zorgen voor hoofdpijn of uitstraling naar de armen. Of pijn in kuit kan zorgen voor problemen in de hak of de voet.

Triggerpoints veroorzaken pijn, daarnaast kunnen bewegingsbeperkingen, stijfheid en krachtsverlies bijkomende klachten zijn. Het rekken van een spier met een triggerpoint is ook zeer pijnlijk. Pijn werkt contraproductief bij alle dagelijkse activiteiten zowel bij het sporten, het werk, de studie of huishoudelijke activiteiten. Pijn gaat ook tussen de oren zitten en zorgt voor verminderde concentratie.

De therapie is erop gericht om u zo snel mogelijk van uw pijn af te helpen en u op die manier ook zo snel mogelijk weer mobieler en vrijer te laten bewegen.

Meer weten over triggerpoints...

Triggerpoints kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van de spieren, maar ook bij normaal gebruik van de spieren waarbij er soms spraken is van een onbalans in het lichaam. Denk hierbij kan aan een ongeluk, overbelasting, stress of slechte voeding. Ook door het uitvoeren een nieuwe manier van bewegen of bewegen op een manier niet vaak wordt gedaan kan triggerpoints veroorzaken. Denk aan het beginnen van een nieuwe sport, klussen in huis die je niet vaak doet. Ineens een lange wandeling maken wat je misschien niet gewend bent.

 

Het gevolg is in veel gevallen een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans wat weer kan resulteren in triggerpoints

 

Veel voorkomende oorzaak:

 

Chronische overbelasting door repeterende bewegingen van de spier. Bijvoorbeeld door een verkeerde (werk)houding of door sport. Tennisarm, Muisarm zijn bekende voorbeelden waarbij triggerpoints een grote rol spelen. Of de schouder van een stukadoor.

 

Chronische overbelasting door aanhoudende spanning van de spier. Verkeerde werkplek inrichting. Bijvoorbeeld de laptop op de keukentafel of op schoot. Maar ook stress, waarbij, vaak onbewust, spieren in lijf op spanning komen te staan. De nek, de schouder, de onderrug en de billen zitten dan vaak vast en daar bevinden zich ook vaak de triggerpoints.

 

Veel repeterende bewegingen dus. En lang in een verkeerde of verkrampte houding staan of zitten.

 

Actieve triggerpoints zorgen vaak voor uitstralende pijn. Van nek/schouder naar de arm bijvoorbeeld. Of vanuit de bil naar de zij of achterkant van het bovenbeen. We noemen dit referred pain. Vaak ontstaan op de plekken waar de uitstralende pijn zich uit ook een triggerpoint. U kunt zich voorstellen dat wanneer een bepaalde spier verzwakt is boor vermoeidheid en/of pijn dat een andere spier in de buurt meer werk zal gaan verrichten. Dit is dus wat er gebeurt.

 

TriggerpointTherapie valt onder de neuromusculaire therapie.

 

Mijn persoonlijke aanpak tijdens een behandeling is vaak een mengeling van massagetechnieken. Het is net waar de situatie om vraagt.

100+ Reviews op Treatwell

Kawado Praktijk Massage en ChiroTherapie

Onwijs fijne intake gehad en daarna een goede massage die direct verlichting van de klachten gaf.

Image

Maamke

Sportmassage

Peter is vriendelijk, professioneel met oog voor detail. Hij voelt goed aan wat nodig is en neemt de tijd voor de intake. Je moet tegen een stevige massage kunnen, maar hij houdt zeker rekening met je. Ik ben 2 dagen beurs geweest maar nu de 3e dag voel ik me een stuk beter.

Image

Jennifer

Sportmassage

Peter is een topper. Vriendelijk, altijd in voor een praatje en altijd op tijd. Altijd tevreden na een sportmassage!

Image

Joël Slot

Sportmassage

Peter kan goed masseren. Hij is vriendelijk en professioneel. Ik kan hem aanraden als je last hebt van hoofdpijn door bijvoorbeeld gespannen nek en schouders.

Image

Catheleijne

Sportmassage

Fijne salon. Aanrader!

Image

Thijs

Sportmassage

Dankjewel voor deze top massage

Image

Katharina

Triggerpoint Therapie
Maak een afspraak!
Scan the code