Blog 2 – Slaap

Home / Blog 2 – Slaap

Lekker slapen! Enig idee hoe belangrijk slapen is?

Over slaap is ontzettend veel te zeggen. Slaap is al heel lang een studie onderwerp en men leert nog steeds. Het aantal uren dat je slaapt is even belangrijk voor je gezondheid als de houding waarin je slaapt. Lees hier vooral over waarom je slaaphouding zo belangrijk is

De spijsvertering

De beste houding om in te slapen voor de spijsvertering is op je linkerzij. Dit is vanwege de wet van de zwaartekracht. Ons spijsverteringsstelsel werkt effectiever als we op onze linkerkant liggen. Dit komt door de ligging en richting van de darmen. Afvalproducten uit de dikke darm kunnen makkelijker naar de dalende dikke darm wanneer je op de je linkerzij ligt. Wanneer je op je rechterzij zou liggen zou de inhoud van je darmen tegen de zwaartekracht in moeten worden geduwd. Je lichaam moet harder werken terwijl het eigenlijk moet rusten en het is minder effectief.

Het hart

Ook als het gaat om het behouden van een gezond hart, is slapen op de linkerkant van het lichaam een extra voordeel. Deze positie is beter voor de bloedsomloop en vermindert de druk op het hart, omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat het lymfestelsel naar het hart afvoert en het aortastelsel ervan wegstroomt. Beide drainagesystemen zijn afkomstig van het aortasysteem. Dat zijn al twee belangrijke gezondheidsvoordelen om ervoor te kiezen je slaaphouding aan te passen.

De wervelkolom / rugpijn

We hebben de spijsvertering en de bloedsomloop en het lymfestelsel al gehad. Een ander voordeel van op je zij slapen is de houding waarin je wervelkolom zich bevind op deze manier. Doordat de wervelkolom een natuurlijker houding kan aannemen dan wanneer je bijvoorbeeld op je buik slaapt voorkomt rugklachten. Het meest belangrijke is dat de wervelkolom in een recht lijn ligt, dat is inclusief de nek. Om het compleet te maken is het optrekken van de knieën, een kussen(tje) tussen de knieën. Op de rug slapen is nog een optie heeft ook niet de voordelen van de linkerzijde. Slaap je toch op je rug leg dan een kussen in je knieholte. Dit voorkomt overstrekking van de knieën, ook dit veroorzaakt onderrug problemen. Een ander nadeel van op de rug slapen is dat men dan sneller zal snurken. Mensen die aan slaapapneu lijden krijgen ook het advies om zo snel mogelijk het op de rug liggen af te leren. Ademen gaat ook makkelijker als je op je zij ligt in tegenstelling tot de buiklig en ruglig.

Probeer of eigenlijk Doe het en ervaar het.

Of het nu stoppen met roken is, gezonder gaan eten, meer bewegen, jezelf een betere houding aanleren, al deze routinematige handelingen zijn niet makkelijk om aan te passen. Maar niet makkelijk betekent niet onmogelijk. En onthoud je doet het voor jezelf, je zult er absoluut baat bij hebben. Een routine aanpassen is niet iets tijdelijks. Val je terug in oude routines of gewoontes dan komen dezelfde bijbehorende nadelen ook weer terug.

En wat beter slapen betreft, dit heeft alleen maar voordelen. Uitgeruster wakker worden, een frissere start!


#gezondheid #slaap #rust #bewegen #voeding #mentaal #stress #ontspanning #keuzes #therapie #coach #coaching #ademhaling #advies

Volg me op mijn twee accounts om op de hoogte te blijven en interessante informatie over gezondheid te ontvangen.
Kawado
https://www.instagram.com/kawadomassagecoach/ /
https://www.facebook.com/kawadomassagecoach/

DoLife

https://www.instagram.com/dolife_actnow

https://www.facebook.com/DOLifeActNowCoaching/

Affiliate titel

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit.

  • lorem 1
  • lorem 2
  • lorem 3

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit.

Bekijk product

Advies nodig?

Lorem ipsum dolor sit, amet consectetur adipisicing elit. Aut saepe vel corrupti quod libero.